Az Argentin Dog

Kialakulása

Ha Dél-Amerika térkpére pillantunk, láthatjuk, hogy Argentína csaknem 4000 km hosszan terül el. Területének nagy részét a pampa néven ismert pusztaság borítja: füves síkság ez, melyetmocsarak, sűrű bozótos területek és sivatagos vidékek tarkítanak. Ezen a területen számos nagyvad (vaddisznó, szarvas, jaguár, puma) él, melynek vadászata mindig is főuraknak való szórakozásnak számított, hiányzott viszont az elejtésükhöz szükséges kutyafajta. A szenvedélyes argentin vadászok a szélsőséges éghajlati és terepviszonyok között is jól használható kutyára vágytak. Úgy gondolták, az ideális vadászkutya gyors és kitartó, mely órákon, sőt napokon keresztül képes üldözni a vadat, valamint rendkívüli testi erővel rendelkezik, hogy harc közben elbírjon akár a nagyvadakkal is. Ezen kívül fontos a kitűnő szimat is, hiszen a vadat sokszor különleges körülmények között kellett követnie.

A XVIII. századtól egyre népszerűbbé váló kutyaviadalok székhelye a Buenos Aires-től 800 km-re fekvő Cordoba volt. Az itteni arénák sztárja a cordobai viadaleb, a "Perm de Peleas Cordobeses"volt. Dr. Antonio Nores Martínez orvost lenyűgözte a cordobai viadaleb bátorsága, belőle kiindulva álmodta meg az argentin dogot. Álmát azonban megygyilkolása miatt nem tudta véghez vinni. A tenyésztést testvére, Dr. Augustin Martínez genetikus folytatta. Párhuzamosan keresztezett régi típusú bulldogot és boxert a kiindulási állománnyal, hogy a robosztus formát véglegesítse, és javítson a kezelhetőségen. A harlekin német dog bevonásával növelte a magasságát és a gyorsaságát, az angol pointerrel való keresztezéstőll pedig a kitűnő szaglását és vadászszenvedélyét kapta. A futás gyorsaságának növelése érdekében az ír farkaskutyák bevonása következett, majd a kiatartás és a harapóerő növelése végett bordeuax-i dogot és bullterriert is vitt a fajtába. Végül a pireneusi masztiff bevonásával érte el a csontozat és a méret ideális arányát. Kezdetektől fogva csak a fehér, rövid szőrű egyedeket tenyésztették tovább, a tenyésztésbe vett állományt folyamatosan tesztelték, és az egyedeket a leghíresebb vadászoknak adták.

Az új fajtában végül az erő, a gyorsaság, a vadászösztön és a harckészség, valamint az intelligencia és kitartás soha nem látott tökélyben egyesült.

  • 1928-ban fogalmazták meg a fajtalerást
  • 1965-ben mutatták be először kiálltáson

  • 1973-ban az FCI elismerte önálló fajtának

Testfelépítése

Az argentin dog egész teste igen izmos. Mellkasa tágas. Erős háta a mar és a far között enyhén lejtős. A farok nem ér a csánk alá, és a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. Lábai párhuzamosak,erősek. A farkaskarom nem megengedett,de nem kizáró ok. Az erős nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel. A koponya lekerekített, a pofa vonalas. Az ajkak az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógók. A magasan tűzött fülek a fej mellett lógnak,de a standard szerint kurtítani kell. A szemek távol ülnek, tekintetük komoly, mégis eleven. Az argentin dog harapása ollószerű. Az argentin dog szőrzete rövid és viszonylag durva tapintású. Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehet néhány pigmentfolt. A fejen egy fekete vagy barna folt megengedett,amely nem haladja meg a fejméret 10%-át. Az orrtükör minimum 75%-a fekete, az ajkaknál pedig kívánatos a fekete színezet. A szemek sötétbarnák, vagy mogyorószínűek.

Méretei:

  • Marmagasság: kan: 62-68 cm, szuka: 60-65 cm
  • Testtömeg: kan: 36-50 kg, szuka: 40-45 kg
  • Táplálékigény: 2000-2100 g/nap

Várható élettartam:10-11 év

Jelleme

Az argentin dog temperamantumos, olykor szilaj kutya. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, néha domináns viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel. A látogatókkal eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban lelkesen fogadja. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal. A kanok különösen hatalmaskodók lehetnek, de a szukák is hajlamosak erre. E tekintetben a megfelelő szocializáció csodákat tehet.